Dnes je , ( juliánského církevního kalendáře)


Lasagne se špenátem

Recepty, typy, zajímavosti

Lasagne se špenátem

Příspěvekod Admin » 16 úno 2010 22:25

Lasagne se špenátem

Příspěvek pro Vladimír za Sat 4 Nov 2006 - 13:19
Klasický recept italské kuchyně s velkopostní variací, vhodnou i pro vegany...


LASAGNE CON SPINACI

LASAGNE SE ŠPENÁTEM

ÚVOD

LASAGNE jsou těstovinové obdélníky, tradiční italské jídlo a také
oblíbená pochoutka kocoura Garfielda. Díky globalizaci jsou běžně ke
koupi i u nás, a tak se dostaly i do Bukinova zorného úhlu, někdy před
10 lety. První pokusy s přípravou lasagní jsou spojeny s jednoduchými
podmínkami kolejí na Větrníku a jednoduchými recepty, uvedenými na
obalu lasagní. Dnešní recept je ovšem již poměrně komplikovanější, zato
přináší velmi hluboký visuální i chuťový zážitek.

RECEPT

Suroviny
1/2 balíčku špenátových lasagní
300 g mraženého špenátu
500g mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
250g konzervovaných rajčat
100g parmezánu
200g plátkového sýru
75g másla
30g hladké mouky
500ml mléka
3 lžíce bílého vína
1 cibule
stroužek česneku
hořčice
oregano
tymián
muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup
Ve třech litrech vroucí osolené vody uvaříme lasagne. Není to sice nutné,
ale já tento postup používám, z důvodů lepšího aranžování do zapékací
misky. Zcedíme, přelijeme studenou vodou, necháme okapat, a uložíme do
tepla.

Zmražený špenát vložíme do hrnce s trochou vody, 15g másla a na mírném
ohni jej necháme rozmrazit. Přidáme sůl, pepř a strouhaný muškátový
oříšek. Opět uložíme na teplé místo.

Cibuli nakrájíme na kostičky, rozehřejeme 20g másla a na něm cibuli
osmahneme. Přidáme mleté maso a na cibulce jej opečeme. Přidáme jemně
nakrájený nebo rozetřený česnek. Rajčata z konzervy nakrájíme na větší
kousky a spolu s nálevem je přidáme k masu a dusíme, dokud šťáva
nezhoustne. Poté přidáme 2-3 lžičky hořčice, ochutíme solí, pepřem,
strouhaným muškátovým oříškem a rozemnutým tymiánem a oreganem. Rovněž
odložíme na teplé místo.

30g másla rozehřejeme ve vyšším hrnci, přidáme hladkou mouku a krátce
zahřejeme. Do vzniklé jíšky přilijeme mléko a 2-3 lžíce bílého vína.
Metličkou rozšleháme do hladka, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
Poté vsypeme strouhaný parmazán, za stálého míchání jej necháme
rozpustit, dochutíme pepřem a muškátovým oříškem.

Zapékací misku vymažeme máslem. Na dno vložíme vrstvu lasagní, na ně
polovinu masové směsi, opět lasagne, polovinu bešamelové omáčky,
lasagne, špenát, lasagne, zbytek masa, lasagne. Navrch rozestřeme
zbytek bešamelové omáčky. Úplně nahoru poklademe plátky sýra.V
předehřáté trubě při cca 220 stupních pečeme do zlatova asi 30 minut.

VÝSLEDEK

Úprava stolu

Servírování
TEPLÉ

STUDENÉ



BUKINOVA VELKOPOSTNÍ VARIACE

ÚVOD

Jelikož probíhající postní doba nedovoluje pravoslavným věřícím
požívati pokrmů masitých, mléčných a vaječných, vyvinul Bukin speciální
velkopostní variantu výše uvedeného receptu.

RECEPT
Suroviny a postup
Postup je doslovně
zachován, drobné změny se týkají použitých surovin.Místo mletého masa
použijeme maso sójové, nejlépe granulát, připravený obvyklým
způsobem.Místo másla je možné použít margarín nebo rostlinný tuk.Místo
mléka jsem použil (s úspěchem) sójový nápoj v prášku.Místo sýra
používám (i v jiných postních jídlech) tzv. ALTERNATIVE EIDAM,řecký
výrobek z rostlinného tuku, visuálně i chuťově sýru podobný.

VÝSLEDEK

Úprava stolu


Servírování


BUON APPETITO !

DOBROU CHUŤ !


Vladimír

Poeet p?íspivku: 2
Registration date: 14. 10. 06

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail

Návrat nahorul
Admin
Site Admin
 
Příspěvky: 87
Registrován: 29 led 2010 19:28

Zpět na Postní kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron