Dnes je , ( juliánského církevního kalendáře)


Monastýrský celozrný chléb

Recepty, typy, zajímavosti

Monastýrský celozrný chléb

Příspěvekod Admin » 16 úno 2010 22:23

Příspěvek pro Gorazd za Sat 28 Apr 2007 - 21:04

Jedná se o celozrný chléb , podávaný nejen v postním období v Monastýru sv.muč.Gorazda v Hrubé Vrbce.

Suroviny: 1kg celozrné mouky(jemně mletá)
40 g čerstvého droždí (1 kostka)
2-3 pol. lžíce cukru
1 pol. lžíce soli
0,5-0,7l vlažné vody
ovesné vločky,mák nebo slunečnice na posypání

Vezmeme 3 čaj. lžičky mouky,1 čaj.lžičku cukru,droždí a trochu vlažné vody.Smícháme na řidší kašičku a necháme vykynout kvásek.
Mezitím smícháme mouku,cukr a sůl v míse.Přidáme vykynutý kvásek,vlažnou vodu a zaděláme vláčné těsto , přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout - nejlépe u kamen na dřevo.
Když těsto vykyne (asi 2 hod) , prohněteme ho na pomoučněném válu a rozdělíme na dvě stejné části , z nichž utvoříme kulaté bochníky.Ty vložíme na pomoučněný suchý plech , potřeme vlažnou vodou a posypeme vločkami,mákem či slunečnicí.Chleby z vrchu propícháme špejlí na pěti místech , ideální je do tvaru kříže.Dáme do předehřáté trouby na 50 stupńů,necháme chvilku vykynout a pečeme na 185 stupńů do zlatova.Asi v polovině pečení je třeba bochníky podebrat lopatkou , aby se nepřichytili-na to je třeba dávat pozor především u plynové trouby.
Hotové , téměř vychladlé bochníky dáme do igelitových saků a nebo rovnou podáváme.Je možno též uchovávat v mrazničce.

Jak mnohdy opovrhujeme tímto darem Božím poznáme , až když sami vyzkoušíme jeho výrobu.
Admin
Site Admin
 
Příspěvky: 87
Registrován: 29 led 2010 19:28

Zpět na Postní kuchyně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník

cron